Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας!      dim.apat@yahoo.gr

  • image
  • image

Φιλαρέτου 109
Καλλιθέα, 17675, ΑΤΤΙΚΗΣ

2155505975
6944751148

Καθημερινά
Κατόπιν ραντεβού


image

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΟΠΩΣΗΣ


Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) προκαλεί επίμονη κόπωση (εξάντληση), που επηρεάζει την καθημερινή ζωή και δεν βελτιώνεται με τον ύπνο ή την ξεκούραση.

Το σύνδρομο είναι επίσης γνωστό και ως ME , που σημαίνει μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα . Μυαλγία σημαίνει πόνος των μυών και εγκεφαλομυελίτιδα σημαίνει φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού . Τόσο το CFS όσο και η ME οι όροι που χρησιμοποιούνται συχνά.

Το σύνδρομο είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ασθένεια και « αναπηρία» , αλλά πολλοί άνθρωποι - κυρίως παιδιά και νέοι , βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ποιος επηρεάζεται?


Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν το σύνδρομο. Ο καθένας μπορεί να νοσήσει , αν και η συχνότητα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες . Συνήθως αναπτύσσεται στις ηλικίες 20 έως 40 . Τα παιδιά μπορούν επίσης να επηρεαστούν , συνήθως μεταξύ 13 και 15 ετών.

Πώς επηρεάζει την ποιότητα της ζωής?


Οι περισσότερες περιπτώσεις του συνδρόμου είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας , αλλά ένα στα τέσσερα άτομα με CFS έχουν σοβαρά συμπτώματα. Αυτά προσδιορίζονται ως εξής:

Ήπια : είστε σε θέση να φροντίζετε τον εαυτό σας , αλλά μπορεί να χρειαστείτε αρκετές μέρες ρεπό για να νιώσετε ξεκούραστοι.

Μέτρια : μπορεί να έχετε μειωμένη ενέργεια και κινητικότητα , με ποικιλία συμπτωμάτων. Οι διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται και πρέπει να κοιμάστε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σοβαρή : είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε ελάχιστες καθημερινές εργασίες , όπως π.χ το βούρτσισμα των δοντιών σας, αλλά έχετε μειώσει σημαντικά την κινητικότητα . Μπορεί επίσης να εμφανιστεί δυσκολία στη συγκέντρωση.

Γιατί συμβαίνει?


Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί το σύνδρομο.

Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί, όπως οι εξής:

Α) ιογενής λοίμωξη

Β) προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα

Γ) ανισορροπία των ορμονών

Δ) ψυχιατρικά προβλήματα , όπως έντονο άγχος και συναισθηματικό τραύμα

Μερικοί άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι πιο ευαίσθητοι στην κατάσταση λόγω γονιδιακής προδιάθεσης, καθώς η κατάσταση είναι πιο συχνή σε ορισμένες οικογένειες.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί επακριβώς τι προκαλεί την πάθηση.

Πώς γίνεται η διάγνωση?


Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας (NICE), σχετικά με τη διάγνωση και τη διαχείριση του συνδρόμου.

Αυτές αναφέρουν ότι η διάγνωση του συνδρόμου θα πρέπει να εξετάζεται εάν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με την κούραση (για παράδειγμα , όταν δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλη ιατρική κατάσταση) και αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα , όπως προβλήματα ύπνου ή προβλήματα σκέψης και συγκέντρωσης. Η διάγνωση μπορεί στη συνέχεια να επιβεβαιωθεί εάν αυτά τα συμπτώματα επιμείνουν για αρκετούς μήνες.

Πώς αντιμετωπίζεται?


Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο , έτσι η θεραπευτική προσέγγιση έχει ως στόχο να μειώσει τα συμπτώματα . Ο καθένας ανταποκρίνεται στη θεραπεία με διαφορετικό τρόπο.

Μερικές από τις κύριες θεραπείες περιλαμβάνουν:

Α) Γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (CBT)

Β) Δομημένο πρόγραμμα άσκησης

Γ) Φαρμακοθεραπεία για τον έλεγχο του πόνου , της ναυτίας και των διαταραχών ύπνου.

Θεραπείες τέτοιου τύπου μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του συνδρόμου στις περισσότερες περιπτώσεις , αν και μερικοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται επαρκώς . Είναι επίσης πιθανό θα υπάρξουν περίοδοι εξάρσεως ή υφέσεως των συμπτωμάτων.

Πίσω στα Άρθρα