ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Η κρίση της μέσης ηλικίας αποτελεί μια στιγμή μεγάλης δυσκολίας , που αφορά ένα μεγάλο αριθμό αντρών ηλικίας μεταξύ 40 και 50.
Ενώ οι γυναίκες έχουν μια σαφή θεώρηση της βιολογικής τους εξέλιξης (πρώτη έμμηνος ρύση , κύκλοι εμμήνου ρύσεως , κλιμακτήριος , εμμηνόπαυση) οι άντρες δεν έχουν τις ίδιες παραμέτρους, ερχόμενοι ξαφνικά να αντιμετωπίσουν τα επερχόμενα «γηρατειά».
Η θέση ισχύος που συχνά τους επιβάλλεται από την κοινωνική δομή μερικές φορές λειτουργεί επιβαρυντικά, καθώς τα συναισθήματα συχνά αποκρύπτονται ή θυσιάζονται. Συχνά φτάνει η στιγμή που όσα χρήματα και αν έχουν αποκτήσει, όσο και αρμονική να είναι η σεξουαλική τους ζωή, συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.
Αυτές οι σκέψεις λειτουργούν καταλυτικά ώστε να αλλάξουν συμπεριφορά με μια συνεχή αναζήτηση της φυγής . Γίνονται αποφευκτικοί, η σύντροφος ή σύζυγος μετατρέπονται σε πηγές άγχους, αναζητούν συνεχώς δραστηριότητες εκτός σπιτιού, ενδεχομένως ξενυχτούν, ψάχνουν σχέσεις με νεαρότερες γυναίκες, αλλάζουν ρούχα, συνήθειες, μέχρι και λεξιλόγιο ενίοτε.
Τα αποτελέσματα είναι συχνά απογοητευτικά και ο επίλογος γράφεται με μια βαθιά κατάθλιψη που τους αναγκάζει να δουν και να επαναπροσδιορίσουν αξίες που συστηματικά απέφευγαν . Ανακαλύπτουν ότι η οικογένεια , η εργασία , ο αλληλοσεβασμός , η αυτοεκτίμηση ακόμη και η ηλικία δεν αποτελούν ένα «επώδυνο» συμβιβασμό της ζωής, αλλά εξελισσόμενες και δυναμικές αξίες στην πορεία της προσωπικής ολοκλήρωσης.
Η συμπεριφορά της συντρόφου έχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αλλά και κατάληξη της κρίσης. Το ψυχικό κόστος που καλείται να διαχειριστεί είναι μεγάλο και η υπομονή και κατανόηση εξατομικεύονται. Η στάση και η ανοχή θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το βάθος της σχέσης και θα αναδυθούν τα πραγματικά συναισθήματα, που είτε θα ξεπεράσουν την δυσκολία, είτε θα δώσουν ένα οριστικό τέλος.
Πίσω στα Άρθρα